Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 62! Sayangi Malaysiaku! Shop Now!

MENGATASI WAJAH BELANG AKIBAT HIJAB

Sunburn ke sis? 😱 sunburn takpe lah perkara biasa, Malaysia kan panas, yang berbelang tu. Apa cer? 🙊

Berbelang biasanyaa nampak kat mana? Tangan? Kaki? Muka? Mukaaa paling tak best kot kalau belang 😭 nak2 kalau korg active bersukan, lagi lah kan. Tiap petang ada training bagai, malam tgk muka kat cermin, belanggg beb, belang!!! Ok nextttt, macam mana nak atasi masalah skin berbelang ni?


1. Bersihkan wajah lepas korg lakukan aktiviti luar tu, jangan bersihkan guna air je. At least bersihkan la guna pencuci muka, eh malas nawwww!!! 😒

2. Biasakan setiap kali keluar rumah, PAKAI SUNSCREEN ATAU SUNBLOCK.

3. Scrubbing. Sekurang-kurangnya 1-2 kali seminggu. Kenapa scrub ni penting? Sbb bila kita scrub, kita sbnrnya menyelamatkan pori kita dari tersumbat. Bila pori tersumbat, mula lah ada whiteheads/blackheads and paling tak best JERAWAT 🤯 siapa je yg suka jerawat kan? Haaa tapi scrub tak boleh guna selalu yaa! Ikut saranan dan keperluan ❤️

4. Guna minyak zaitun. Siapa pernah tahu kebaikkan minyak zaitun ni? Minyak zaitun memiliki manfaat untuk kecantikan wajah, salah satunya adalah berguna untuk memutihkan wajah. Kandungan zat polifenol dalam minyak zaitun akan membantu untuk melindungi sel2 kulit dari kerusakan paparan ultraviolet atau radikal bebas. Minyak zaitun jugak akan membantu menghilangkan sel kulit mati di wajah, jadi wajah korg akan nampak lebih bersih dan bersinar.

5. Guna krim pencerah wajah. Kalau siang kita protect dgn sunscreen kan? Malam pun kena ada treatment cream. Sebab bila kita pakai krim malam sebelum tidur ia dapat membantu mengembalikan kelembapan kulit dan mendorong pemulihan kulit secara optimal.


Tak susah kan nak jadi CANTIK? 😍 korg kena rajin & consistent je ❤️ baru semua akan PERFECT 🌷 we shared coz we care! 💋



Older post Newer post