Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 62! Sayangi Malaysiaku! Shop Now!

HOW TO DETERMINE YOUR SKIN TYPE?

๐—ฆ ๐—ž ๐—œ ๐—ก   ๐—ง ๐—ฌ ๐—ฃ ๐—˜   ๐—ฏ ๐˜†   ๐—  ๐—ฌ ๐—Ÿ ๐—” ๐—ฅ ๐—”
Siapa kat sini still tak tahu jenis kulit korg?  #infomylaraโ €โ €
โ €
Meh sini nak ajar  caranya adalah, try lap muka korg dgn tisu bila baru bangun tidur dan kenali apa jenis kulit korg. Tapiii malam tu tidur jangan pakai pape skincare, kasi naked face sikit satu malam  Aa takpee tahuuu korg cecuti ni suka bangun lambatz kan.  Penting ke tahu jenis kulit niii? Aaa sbnrnyaa kalau kita tahu jenis kulit kita senang laa kita tahu nak pakai jenis skincare yg macam manaaa. Haaa sekaligus dapat mencegah kulit dari tua sebelum usia โ €
โ €
Ok gais, secara umumnya terdapat 4 jenis kulit wajah iaitu :โ €
โ €
๐Ÿญ. ๐—ž๐˜‚๐—น๐—ถ๐˜ ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—บ๐—ถ๐—ป๐˜†๐—ฎ๐—ธโ €
Jika tissue yang  digunakan untuk lap pada pipi, hidung dan kening meninggalkan bekas minyak dan terlihat berkilat serta licin, padahal bukan tgh bpeluh. Kulit berminyak merupakan kulit yang paling sering bermasalah. Berkilat, berminyak dan pori-pori besar , jerawat serta blackheads adalah masalah yang sering terjadi. Tetapi kelebihan dari kulit berminyak adalah lambat untuk terjadinya penuaan atau 'forever young' gittew.โ €โ €
โ €
๐Ÿฎ. ๐—ž๐˜‚๐—น๐—ถ๐˜ ๐—ž๐—ผ๐—บ๐—ฏ๐—ถ๐—ป๐—ฎ๐˜€๐—ถโ €
Tetapi jika tisu yang digunakan untuk mengelap bagian hidung dan kening terdapat minyak, namun tidak pada pipi muka maka jenis kulitnya adalah kulit Kombinasi.โ €โ €
Kulit kombinasi ini adalah gabungan kulit kering dan berminyak.โ €โ €
โ €
๐Ÿฏ. ๐—ž๐˜‚๐—น๐—ถ๐˜ ๐—ž๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐—ดโ €
Jika tisu yang digunakan untuk mengelap tersebut bersih dari minyak. Kulit kering adalah kulit terlihat kusam dan tak segar. Dan akan terasa sangat tegang khususnya selepas mencuci muka. Ini kerana sel-sel pada lapisan luar kulit tidak berkerja dengan normal sehingga kehilangan lebih banyak air daripada yang diserap.โ €โ €
โ €
๐Ÿฐ. ๐—ž๐˜‚๐—น๐—ถ๐˜ ๐—ฆ๐—ฒ๐—ป๐˜€๐—ถ๐˜๐—ถ๐—ณโ €
Kulit sensitif adalah kulit yang sangat kering, terasa ketat , mudah iritasi dan berwana kemerahan pada beberapa bahagian, warna merah tersebut juga terasa nipis dan gatal. Untuk kulit sensitif anda memerlukan perawatan dan penjagaan extra.โ €โ €
โ €
โ €
Jadi korg jenis skin yang macam mana? Kalau dah tahu jenis skin, baru kita boleh bantu pilihkan set/item Mylara yg sesuai dengan skin korg! DM JE  #adapromo ๐Ÿคซ #bisik 



Older post Newer post