Selamat Menyambut Hari Kemerdekaan yang ke 62! Sayangi Malaysiaku! Shop Now!

APA PERBEZAAN JENIS KULIT DAN KONDISI KULIT?

Helluuu helluuuu gais

Watpe tuw? Makan durian eh? Cukup2 lah tu mendurian  Jom baca #infomylara ni kejap!⠀

Apa perbezaan JENIS KULIT dan KONDISI KULIT⠀

Jenis kulit bersifat genetic (keturunan) dah sesiap dapat oleh setiap orang sejak lahir lagi. Ada 5 jenis kulit yang berlainan pada kulit kita. Antara jenis2 kulit yanh ada adalah kering, berminyak, normal, kombinasi dan sensitif. Haa korg jenis kulit yang macam mana? Meskipun jenis kulit kita tak boleh diubah, tapi kita masih boleh atasi dengan penggunaan skincare yang betul ⠀

Ok next adalah...⠀

Kondisi kulit, atau biasa disebut in english adalah “skin concern”. Kondisi kulit adalah kesan kulit seseorang terhadap kandungan yang ada di dalam skincare, makanan ataupun minuman. Misalnya, pada beberapa orang, makanan siap saji akan menimbulkan kesan kulit tertentu, seperti inflamasi atau timbulnya jerawat.⠀
Berbeza dengan jenis kulit yang tidak boleh diubah, kondisi kulit bisa diubah dengan consume ubat2 atau penggunaan skincare yang betul ⠀

Ok faham dah? Jadi penting ke kita kena tahu jenis kulit kita ni? Ada brape tadi gais jenis kulit? Ada 5 ya :⠀
- Kering⠀
- Berminyak⠀
- Normal⠀
- Kombinasi⠀
- Sensitif⠀

Kalau kita tahu jenis kulit kita, baru lah kita boleh cari skincare yang tepat. Takkan lah oily skin nak pakai oil-based punya skincare kan? Tak ke lagi oily muka tuuu, kalau lagi oily muka lagi suka lah jerawat dgn skin awak bukan jerawat je tauuu! Haaa whiteheads blackheads pun akan cuba untuk pindah ke skin awak  takut tak?? Haaaaaa jaga jaga cik salmah ~



Older post Newer post