MYLARA Skincare Tips

CIRI-CIRI KULIT BERMINYAK!

Orked

Siapa kat sini ada masalah OILY SKIN? ha jangan nangis dulu, baca info Mylara ni smp habis so antara kesan oily skin pada skin korg adalah : ⠀ ⠀ 1. Mudah berjerawat.⠀ 2. Pori pori besar.⠀ 3. Mempunyai banyak blackheads & whiteheads.⠀ 4. Kusam & berm

Read more →


APA ITU 60 SECOND RULE?

Orked

Haaa tahuuu cecuti ni korang dah bangun awal tapi suka bergolek golek, nak2 mood pepagi ni hujan so takpeeee kita bagi awak baca tips harini lambat sikit ⠀ ⠀ Untuk #PejuangJerawat, korg mesti dah banyak cuba skincare tapi masalah jerawat still ada l

Read more →


ATASI JERAWAT DEGIL DENGAN ACNE GEL+

Orked

A C N E G E L + Jantung hati Mylara ni tau, hah betul ke jerawat boleh kecut dalam masa 1 malam? Siyes aaa? Ok nak tahu siyes ke tak, jena cuba! ⠀ ⠀⠀ Eleh tahu korg ni kalau ada jerawat pantangggg jeeee kan! Mesti nak picit memicit jerawat tapi korg

Read more →


HIPERPIGMENTASI DISEBABKAN OLEH MATAHARI

Orked

𝗛 𝗜 𝗣 𝗘 𝗥 𝗣 𝗜 𝗚 𝗠 𝗘 𝗡 𝗧 𝗔 𝗦 𝗜 : Betul ke ‘𝗵𝗶𝗽𝗲𝗿𝗽𝗶𝗴𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘀𝗶’ ni di sebabkan cahaya matahari?⠀ ⠀ 𝗛𝗶𝗽𝗲𝗿𝗽𝗶𝗴𝗺𝗲𝗻𝘁𝗮𝘀𝗶 merupakan salah satu kerosakkan kulit yang ditandai dengan munculnya tanda berwarna gelap pada

Read more →


JENIS-JENIS BREAKOUT DAN BAHAYANYA

Orked

Morning peopleeee! Salam Jumaat!! heeeee takpeee tahuu cuti panjangggg, time ni lah nak ngedateeee! ⠀ ⠀ Ohhhhh J E R A W A T !!! ⠀ Semua orang pernah mengalami jerawat kan? Tapi korg tahu tak macam mana nak rawat nya? Jom tgk jenis jerawat dan brape

Read more →


TEEN ACNE VS ADULT ACNE

Orked

Good Morning semua Salam Khamis.⠀ ⠀ Jom baca pasal ACNE ⠀ "Acne is no fun - at any age", korg tahu tak, jerawat yang tumbuh waktu korg remaja & dewasa tu berbeza tau So apa perbezaannya? #infoMylara⠀ ⠀ Perbezaan utama adalah pada lokasi munculnya je

Read more →


PENYEBAB UTAMA BIBIR HITAM

Orked

𝗞𝗲𝗻𝗮𝗽𝗮 𝗕𝗶𝗯𝗶𝗿 𝗠𝗲𝗻𝗷𝗮𝗱𝗶 𝗚𝗲𝗹𝗮𝗽?? #infoHira -Terlalu banyak pengambilan alkohol & kafein⠀ - Bibir terlalu kering⠀ - Guna product yang dah tamat tempoh⠀ - Tak pakai perlindungan bibir (ber-SPF)⠀ ⠀ So harini sempena hari jumaat kan l

Read more →


RAWATAN EFEKTIF UNTUK KULIT PADA WAKTU MALAM

Orked

UNTUK YANG ADA SUNBURN/KUSAM/PARUT JERAWAT/WHITENING. U kena cuba ni confirm tak menyesal INSTABRIGHT NIGHT CREAM Krim perawatan malam hari, berwarna putih pearl, bertekstur lembut, tidak melekit, tidak berkilat, bau wangi yang minimum (minimum frag

Read more →


5 PENYEBAB KULIT KUSAM

Orked

Cantiknyaaaa skin dia glass skin ke ni? tapiiii macam mana nak dapatkan skin camniiiii? Swipeee the photossss gaisss Antara 5 perkara tu mana yang selalu korg ter-abai-kan? 😎 Cuba korg consistent jaga 5 perkara ni then skincare routine ja

Read more →


WITH OR WITHOUT SUNSCREEN

Orked

HELLO BEAUTIFUL SEMUA! Aaaa tak kira, sapaan ini untuk lelaki jugak ok, bukan perempuan je nak ada skin cantik! Helllooo? ⠀ Ok gais, meh sini nak tanya, korg rasa PAKAI SUNBLOCK/SUNSCREEN NI PENTING ke? Haaaa siap dah caps lock dah tu, kalau korg ja

Read more →


SIMPTOM KULIT BERMINYAK

Orked

Oily skin? mesti tak selesa sbb tetibe kilat teruk. Ada beza tau glowing sbb skin mmg licin dan oily skin. Biasanya oily skin ada beberapa faktor yg korg boleh nampak. Antaranya : - Kerap tumbuh jerawat - Permukaan kulit berkilat dan licin (extra) -

Read more →


HOW TO DETERMINE YOUR SKIN TYPE?

Orked

𝗦 𝗞 𝗜 𝗡 𝗧 𝗬 𝗣 𝗘 𝗯 𝘆 𝗠 𝗬 𝗟 𝗔 𝗥 𝗔 Siapa kat sini still tak tahu jenis kulit korg? #infomylara⠀⠀ ⠀ Meh sini nak ajar caranya adalah, try lap muka korg dgn tisu bila baru bangun tidur dan kenali apa jenis kulit korg. Tapiii malam tu tidu

Read more →


EVERYDAY SKINCARE

Orked

Routineeee rountinneeeee skincare! 🤩🤩🤩 Sama tak step atas ni dgn step korg? kalau tak sama apa kata korg betulkan. Mana tahu tu punca skin korg belum nampak effect? Morning routine 🌤 - Cleanser - Toner - Serum - Day Cream - Glowing Spray Night R

Read more →


PENYEBAB PARUT GELAP JERAWAT

Orked

Parut jerawat gelapssss? Aaaa TAK BEST LAH MUKA ADA TANDA HITAM2 eee apa puncaaanyaaa niiiii, jom tgk gaissss Agak2 korg lah kan, ada terasa takkk apa point2 diaaa? aaa suka picitzzz jerawat eehhh, pantangggg jerawat naikkk jari tuuu lajuuu ajeeee!!

Read more →


MANFAAT MENGGUNAKAN FACIAL TONER

Orked

Toner dengan bahan aktif 'witch hazel', ada ciri 'mint', berbau harum, mudah resap pada wajah dan tidak berminyak. Berfungsi membersihkan pori2 dari sumbatan minyak mahupun debu, serta mengecutkan jerawat di wajah. Turut mempunyai kelebihan mematika

Read more →


MAKANAN UNTUK KULIT YANG SIHAT

Orked

Hujung minggu datang lagi awuuuu! Selamat hari sabtuuu gais! Hari untuk makan sepuasnya! eh yekee? Jangan!!! korg ni, pantang member onzz! Laju aje! ⠀ ⠀ Apa kata hariniii sempena long weekend lagi kan, kita start dgn healthy foods? Nak takk? Ok i ta

Read more →


DRY OR DEHYDRATED

Orked

Hi semua, lunch makan apatuu ⠀ ⠀ Korg tahu tak apa beza dry skin dan dehydrated skin? Ok nampak macam sama tapi lain lain ye. ⁣⁣⠀ ⠀ Dry skin tidak mempunyai sebum (minyak) dan dry skin mempunyai kekurangan air dan terutamanya genetik (walaupun perse

Read more →


VITAMINS: NIACINAMIDE

Orked

WEH APA NII APAA NIIIII, sebelum tu apatuuu 𝗡𝗜𝗔𝗖𝗜𝗡𝗔𝗠𝗜𝗗𝗘 eh? Bagus ke untuk skin? JOM AA TGK JAP MANA TAHU BOLEH JATUH CINTA? ⠀ ⠀ Tadaaaa!!! —> 𝐏𝐞𝐫𝐟𝐞𝐜𝐭 𝐆𝐥𝐨𝐰 𝐒𝐞𝐫𝐮𝐦 (𝐍𝐢𝐚𝐜𝐢𝐧𝐚𝐦𝐢𝐝𝐞)⠀ ⠀ Khusus untuk skin yang ada masal

Read more →


CIRI-CIRI KULIT KUSAM BERDASARKAN JENIS KULIT

Orked

Kulit kusam? Macam mana nak tahu kulit kusam berdasarkan jenis kulit korg? Ok meh sini kita belanja tips #beautyisachoice #infomylara⠀ ⠀ Jenis kulit korg adalah :⠀ —> Kering⠀ —> Berminyak⠀ —> Normal⠀ ⠀ So ada tak ciri2 camni kat skin korg? Kalau ada

Read more →


5 MASALAH KULIT YANG KORANG KENA AMBIL TAHU

Orked

𝟓 𝐌𝐀𝐒𝐀𝐋𝐀𝐇 𝐊𝐔𝐋𝐈𝐓 𝐘𝐀𝐍𝐆 𝐊𝐎𝐑𝐆 𝐊𝐄𝐍𝐀 𝐀𝐌𝐁𝐈𝐋 𝐓𝐀𝐇𝐔 #𝐢𝐧𝐟𝐨𝐦𝐲𝐥𝐚𝐫𝐚⠀ ⠀ Antaranya adalah :⠀ 1. WHITEHEAD⠀ 2. BLACKHEAD⠀ 3. PAPULE⠀ 4. PUSTULE⠀ 5. NODULE⠀ ⠀ Yang mana antara masalah atas ni korg ada alami skrg? And korg t

Read more →